Sari la conținut

🕤Time to Digital! – Cum iti influenteaza deja viitorul actiunile din prezent?

Suntem cu totii prinsi in aceasta „criza” a sistemului de sanatate, care in curand se va transforma intr-una a economiei. Nu pot decat sa ma bucur. Nu, nu mi-a luat carantina mintile, ci stau stramb si judec drept. Ce va produce aceasta noua criza? Eu anticipez o crestere a sectorului economic de jos, o revolutionare a masei de firme de apartament care faceau business de subzistenta. Gigantii economiei vor pierde cateva milioane de euro, vor fi loviti adanc, vor tine afacerile inchise si vor scoate bani din buzunar pentru a acoperi pierderile. Ce vom face noi, cei din segmentul antrepenorial ce nu detine astfel de capacitati? VA TREBUI SA SUPRAVIETUIM. Suntem mai mici, deci si mai elastici. Luam decizii rapid, testam, corectam, invatam si mergem mai departe.
Cum poti sa gasesti resurse in plina criza? Digitalizarea ne vine in ajutor. Vrem sa iesim cu totii in on-line, daca nu eram deja acolo. Invatam repede regulile de baza. Ce ne mai trebuie ca sa trecem puntea spre digitalizare? Iata cateva idei pe care sper sa le gasiti de folos:
1. Trebuie sa ai disponibilitate. Clientii te cauta pe Facebook Messenger, WhatsApp, vor ajutor 24 din 24. Tind sa iti acapareze tot timpul. Trebuie sa fii permanent conectat la afacerea ta, altfel vor merge in alta parte. Trebuie sa ai mobilitate, si sa poti lucra aproape de oriunde
2. O parte din birou se muta si acasa. Foloseste tehnologia pentru a face tranzitia cat mai simpla. Implementeaza un sistem ERP/CRM care sa nu fie legat de servere, deci cum ar veni unul in cloud. Poti pregati toate documentele de acasa, in liniste. 
3.Automatizeaza la maxim procesele. Importa automat comanda din site in ERP, genereaza AWB-ul pentru curier, emite factura, notifica clientul ca marfa e pregatita, trimite factura pe email automat atat catre client si cat catre contabilitate. Preia extrasele de cont, importa rambursurile de la curier sau incasarile din sistemul de plati online. Daca nu poti face asta eficient, ai pierdut trenul. 
4. Comunica Digital. Si nu ma refer doar la comunicarea intre colegi sau cu partenerii de afaceri, ci si la marketing digital. Fii prezent pe platformele digitale de social media, grupuri de discutii, absolut orice canal este important si nu trebuie minimalizat.  Implementeaza sisteme de fidelizare care sa ii tina aproape de tine pe noii tai clienti pe care probabil nu o sa ii vezi niciodata. Invata sa ii segmentezi si sa le traduci oferta ta in cuvinte cheie specifice intereselor lor. Ah, si sa nu uitam, cere (si ofera) feedback clientilor tai. Chiar daca lucrezi din bucatarie, nu trebuie sa se simta asta.
 
5. Fii pregatit pentru pasul urmator. Unii spun ca va urma era Internet of Things, altii prezic o dezvoltare a Inteligentei Artificiale. In fiecare zi apar tehnologii noi. Experimenteaza , vezi ce ti se potriveste. Ai astfel sansa de a fi unul din pionieri, si  vei fi cu multi pasi inaintea celor care implementeaza „noutatile” cand devin deja lucruri comune. Cine va acumula expertiza, in mod sigur o va si pune in valoare.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.